ZUIDBERG AGRARISCH

Uitgelicht

Constructie nieuw kantoor Zuidberg North America afgerond

Hij staat er! Afgelopen maand hebben onze Zuidberg collega’s in Noord-America hun pand afgerond.

Lees verder 

Artikelselector


Vind uw fronthefsysteem ►

Uitgelicht

Hoe Zuidberg Lean inzet om continu te verbeteren

Al jarenlang passen bedrijven de Lean-methodiek toe om verspillingen te elimineren en een cultuur van continue verbetering te creëren.

Lees verder►

×

INDUSTRIEEL

Bekijk de laatste
Industrial video

ZUIDBERG INDUSTRIEEL

Uitgelicht

Een transmissie voor serieproductie kiezen – welke fasen doorlopen fabrikanten?

In dit blog leggen we uit hoe wij fabrikanten helpen bij het kiezen van een transmissie voor een seriematige levering.

Lees verder►

×

Installeer de Zuidberg app

Ontvang pushnotificaties van Zuidberg na publicatie van nieuwsartikelen of productlanceringen.

Terug naar overzicht

Vorige

Volgende

Frisse blik op commercie, personeel en toekomst: Interview met commercieel directeur Klaas Jan Bijker

Frisse blik op commercie, personeel en toekomst: Interview met commercieel directeur Klaas Jan Bijker.

Begin juli 2019 is Klaas Jan Bijker gestart als Commercieel Directeur bij Zuidberg. Na een aantal weken kennis te hebben opgedaan, vroegen wij Klaas Jan naar zijn bevindingen.

 

Wil je jezelf voorstellen?

Natuurlijk. Mijn naam is Klaas Jan Bijker. Ik kom uit Nijeveen. Ik heb een vrouw en drie dochters. Voordat ik hier kwam werken heb ik 19 ½ jaar bij Smurfit-Kappa gewerkt.

Ik ben altijd werkende geweest in de commerciële sector. Uiteindelijk ben ik de laatste vijf jaar commercieel directeur geweest bij mijn voorgaande baan. 

 

Waarom heb je voor Zuidberg gekozen?

Vanwege een aantal factoren: ik ben een boerenzoon. Hoewel dat een ervaring van lang terug is, zal het altijd bij mij horen. Dat neem je mee. Daarnaast heb ik MTS werktuigbouwkunde en HTS technische bedrijfskunde gevolgd. Van uit een technisch perspectief heb ik zo ook ervaring.

Ook de grootte van het bedrijf sprak mij aan. Bij mijn vorige baan zorgde de grootte voor vertraagde lijnen in besluitvorming. Ik hoopte hier een directeur tegen te komen en in een directieteam te belanden waar relatief korte beslissingslijnen zijn. Dat tref ik hier aan en dat bevalt mij wel goed!

Niet alles werkt altijd perfect, maar zo wordt een beslissing in ieder geval wel snel genomen. Ik kan nu een actievere rol innemen dan bij mijn oude baan.

 

 

Misschien wat te vroeg in je carrière maar… wat wil je bij Zuidberg bereiken?

Dat is al mooi snel! Er gaat veel goed, maar er zijn altijd onderdelen die beter gestroomlijnd kunnen worden, en dat neem ik mee van mijn vorige baan. Door links en rechts meer structuur in te voeren werken we op een manier waar we allemaal wat aan hebben.

Niet alles moet direct anders, maar kan efficiënter. Dat is mijn eerste idee, om daarmee aan het werk te gaan.

 

 

Hoe zie je Zuidberg op de wereldmarkt?

Tja, dat is wat moeilijker te zeggen. Ik weet dat wij voor fronthef en PTO marktleider zijn, dus je moet ervoor zorgen dat je die markt behoudt, verdedigt en door ontwikkelt.

Wel zal er een verschuiving ontstaan van Aftersales naar OEM-gerelateerde afzet. Je wilt echter je positie behouden. Hoe? Dat is nu nog te snel om te beantwoorden.

Ook Tracks moeten goed in de markt gezet worden. Dat wil ik ook bereiken. De manier waarop zal waarschijnlijk wel wat anders worden dan dat we origineel bedacht hadden met elkaar. Misschien zal het verschuiven naar andere markten of werelddelen, maar ik geloof zeker dat er potentie voor is.

Misschien moeten we ook wat meer tijd in ontwikkeling steken, omdat de fronthefmarkt al langere tijd berust op hetzelfde principe. Dat mag ook doorontwikkeld worden.

Daarnaast kijken we ook naar het maatschappelijk belang bij onze productie: we moeten aan het milieu denken, we willen onze producten meer sustainable maken. Ook wordt steeds meer elektrisch: moeten we daar wat mee? Kunnen we dat ook of past dat niet bij ons product? Hier gaan wij onderzoek naar doen.

 

 

Wat valt je nu op binnen de Zuidberg bedrijven?

Wat mij meteen opviel is het enthousiasme van iedereen. Vanaf de werkvloer tot aan de directie zijn mensen betrokken bij het bedrijf. Ook hoor je hier en daar een kritische kantnoot; dat is mooi want dat is óók betrokkenheid.

Als mensen niks meer zeggen, moeten we ons echt zorgen gaan maken.

 

 

Wij hebben de afgelopen jaren ook flink ingezet op LEAN werken. Zie je dat ook terug?

Ja. De dagstarts zijn natuurlijk een gevolg van LEAN. Deze heb ik al een paar keer meegemaakt en het bijzondere is dat niet alleen een teamleider of directeur het verhaal vertelt, maar de hele afdeling zijn steentje bijdraagt.

Ook zie ik 5S-werken als een goede toevoeging aan onze bedrijfsvoering. We hebben een supernette metaalfabriek. Dat werpt zijn vruchten af. En projecten die daaruit volgen? Dat is nog te vroeg om te zeggen, maar ik zie dat er al heel wat gestart zijn.

Wat Jeroen en het bedrijf goed doen is een best grote groep collega’s een opleiding tot green, yellow en white belts aanbieden. Ze hoeven niet per se deel uit te maken van verbeterprocessen, maar als ze een vraag krijgen weten ze in ieder geval waar het over gaat.

 

Wat doe je buiten je werk om?

Ik ben actief in ons sportdorp Nijeveen. Dat zeg ik zo specifiek omdat ik voorzitter ben van een skeeler- en ijsvereniging. Daarnaast ben ik gewoon graag bezig; we wonen mooi dus ik werk vaak in de tuin. Ik ben ook echt een klusser, als er een veranda gemaakt moet worden of de badkamer moet worden aangepakt, wil ik dat wel graag allemaal zelf doen.

 

 

Hoe verwacht je je positie in te kunnen vullen binnen Zuidberg?

Ik vind de mens binnen de organisatie heel belangrijk. Hij of zij moet het naar zijn zin hebben en het maximale uit zichzelf kunnen halen. Dat is dan ook mijn bijdrage aan het team. Zo voorkomen we dat iedere afdeling een eilandje wordt, of dat iedereen één klein stukje doet.

Zo wil ik mij inzetten voor het verbinden van ons team van experts met die van onze key accounts. Ik ben iemand die de verkoop inricht naar de manier van inkopen van de klant. Stel dat een klant altijd een engineer bij het verkoopgesprek heeft, dan is de vraag of onze salesman daar alleen heengaat. Dat is voor mij key accounting; zo groot als wij het willen maken. Zo kunnen wij elkaar hier véél meer in helpen.

We kunnen ontzettend goed produceren met elkaar, maar als het niet verkocht wordt, dan hebben we nog niks.

 

Wij zijn verheugd Klaas Jan als collega te mogen verwelkomen en we wensen hem veel succes in zijn carrière bij Zuidberg.