40 Years
Het aandeel vrouwen binnen Zuidberg neemt de afgelopen jaren gestaag toe. Inmiddels staan er 45 vrouwen op de werkvloer.
Steeds meer vrouwen kiezen voor een carrière in de techniek. Ook bij Zuidberg is die maatschappelijke trend zichtbaar. Was een vrouwelijke monteur twintig jaar geleden nog een uitzondering, tegenwoordig werken er 45 dames binnen het bedrijf. “Het zorgt voor een betere balans op de werkvloer én in de kantine.”
Annelies Winters van de afdeling HR vertelt: “Als we een vacature hebben, zoeken we naar de juiste persoon voor de betreffende functie. Het maakt daarbij niet uit of het een man of een vrouw is. We werven ook niet specifiek op vrouwen, we kiezen op kwaliteit. Iedereen krijgt dezelfde kans, ongeacht geslacht of leeftijd.” De trend die je in de maatschappij ziet, zie je bij Zuidberg terug, zegt Annelies. “De laatste decennia zijn er veel meer vrouwen gaan werken en steeds meer vrouwen kiezen voor een technisch vak. Dat zie je in alle branches terug en dat is bij ons niet anders. Op dit moment werken er 45 vrouwen binnen Zuidberg.”
De derde vrouw
Dat is een flink aantal meer dan in 2002, toen Ina Douma-van den Berg (54) als montagemedewerker bij Zuidberg begon. Zij was destijds de derde vrouw op de werkvloer. “In de kantine werkten wel enkele dames, maar verder was Zuidberg een typisch mannenbedrijf”, herinnert Ina zich. “Het was in die jaren echt bijzonder om als vrouw bij Zuidberg te werken. Ik ben bij Zuidberg terechtgekomen via een vriendin die hier als eerste vrouw in de montage werkte. Ik hoorde van haar dat er een vacature was en solliciteerde vervolgens bij Betty Zuidberg. Ik had geen enkele ervaring of opleiding, maar dat was geen probleem, ik kon de volgende dag al beginnen. Ik ben nooit meer weggegaan en hoop hier tot mijn pensioen te blijven.”
‘Ze staan altijd voor me klaar’
Waar Ina al ruim twintig jaar voor Zuidberg werkt, is de 40-jarige Anna Mazur pas enkele maanden geleden begonnen. Anna: “Ik ben werkzaam bij Bewerkingscentra verticaal groot en ben daar de enige vrouw. Het is voor mij de eerste keer dat ik tussen alleen maar mannen werk, maar ik vind dat geen enkel probleem. Iedereen is heel aardig en behulpzaam. Ik kan mijn teamleider en collega’s alles vragen, ze staan altijd voor me klaar. Soms moet de operator drie keer hetzelfde uitleggen, maar dat is niet erg, zo leer ik het. Iedereen krijgt hier een eerlijke kans. In je proeftijd wordt vanzelf duidelijk of je het kunt of niet.”
Gehaktballen sjouwen
Als medewerker facilitaire dienst kent Harnita Jansen-de Graaf (57) alle afdelingen goed. “Ik werk door het hele bedrijf heen. Ik hoor en zie daardoor veel en spreek iedereen. Die variatie is het mooie van mijn functie. Het kan elke keer anders zijn.” In de acht jaar dat Harnita bij Zuidberg werkt, heeft ze gemerkt dat de dynamiek binnen het bedrijf is veranderd. “Doordat de man-vrouwverhouding verschuift, is er op de werkvloer een betere balans, net als in de kantine. De mannen praten nu ook over zaken als luiers, en vrouwen hebben het over technische zaken.” Ook Harnita kan altijd een beroep doen op haar collega’s. “Of het nou gehaktballen sjouwen is of iets anders, hulp is nooit ver weg.“
Helemaal jezelf kunnen zijn
Jentina van Benthem herkent die hulpvaardigheid. “Een vrouw is ook vaak beter in dingen vragen van een ander, iets subtieler. Een man zegt: neem die stoel mee. Ik vraag aan iemand of hij die stoel voor me mee wil nemen. Een klein verschil, maar wel belangrijk.” De 57-jarige administrateur roemt de sfeer binnen Zuidberg. “Doe maar gewoon, dat is het heersende motto hier. Daar houd ik van. Er zijn geen rangen of standen, althans, ik merk ze niet. Ik vind het belangrijk om me thuis te voelen op het werk en dat is hier absoluut het geval. Ik kan helemaal mezelf zijn en hoef geen moeite te doen om leuk of aardig gevonden te worden. Er is bovendien geen sprake van haantjesgedrag. Je wordt, man of vrouw, door iedereen met respect behandeld.”