ZUIDBERG AGRARISCH

Uitgelicht

Constructie nieuw kantoor Zuidberg North America afgerond

Hij staat er! Afgelopen maand hebben onze Zuidberg collega’s in Noord-America hun pand afgerond.

Lees verder 

Artikelselector


Vind uw fronthefsysteem ►

Uitgelicht

Hoe Zuidberg Lean inzet om continu te verbeteren

Al jarenlang passen bedrijven de Lean-methodiek toe om verspillingen te elimineren en een cultuur van continue verbetering te creëren.

Lees verder►

×

INDUSTRIEEL

Bekijk de laatste
Industrial video

ZUIDBERG INDUSTRIEEL

Uitgelicht

Een transmissie voor serieproductie kiezen – welke fasen doorlopen fabrikanten?

In dit blog leggen we uit hoe wij fabrikanten helpen bij het kiezen van een transmissie voor een seriematige levering.

Lees verder►

×

Installeer de Zuidberg app

Ontvang pushnotificaties van Zuidberg na publicatie van nieuwsartikelen of productlanceringen.

Terug naar overzicht

Vorige

Volgende

Zuidberg en onderwijs

Zuidberg biedt veel mogelijkheden voor scholen en leerlingen om kennis te maken met het bedrijf. Omdat Zuidberg de sociale cohesie van hoger en lager-opgeleiden wil ondersteunen, dragen wij actief bij aan het opleiden van leerlingen op elk niveau.

 

Praktijkklassen
Zo ook bij de ‘De Ark’ basisschool uit Oldemarkt. In april kregen negen leerlingen een praktijkles aangeboden bij Zuidberg. Na een korte introductie werden de leerlingen verdeeld in groepen om diverse werkzaamheden bij te wonen. Zo kregen ze een eerste indruk van de precieze meetinstrumenten en voerden ze gereleveerde opdrachten uit. Ook waagden ze zich aan een aantal montageopdrachten.

De jonge leerlingen waren onder de indruk van het bedrijf: “Ze kijken hun ogen uit bij de continu werkende robots. Zoiets hadden zij nog nooit gezien!” aldus Ruud Plomp, de begeleider van de klas. “Hier leren ze meer dan tijdens een ochtend op school!”

De school is elke woensdagochtend te gast bij diverse bedrijven en instellingen. “Alle bedrijven en instellingen zijn van mening, dat dit hun toekomstige werknemers zijn: mensen die het met de handen moeten gaan verdienen.” zegt hun leraar Harry Bouwman.

Harry spreekt zich uit over het huidige praktisch onderwijs. “Op veel scholen voor voortgezet onderwijs zijn in de loop der jaren de praktijklokalen ingekrompen, met alle gevolgen voor de arbeidsmarkt van dien. Door praktijkklassen hoop ik dat het negatieve imago wat afneemt. We kunnen kinderen niet vroeg genoeg in aanmerking met techniek laten komen!”

Toepassingsgewijs worden belangrijke vakken geleerd tijdens praktijklessen, zoals lezen, spelling en rekenen. Daarnaast doen de verschillende omgevingen een beroep op de sociale vaardigheden van leerlingen. Harry: “Dit zorgt ervoor dat de kinderen voortdurend succeservaringen opdoen, die hen een boost geven in hun zelfvertrouwen.”

     

Technisch of facilitair?

Maar ook als er geen speciale klas voor bestaat, kun je bij Zuidberg leren. Zo heeft Yorin Hartkamp, derdejaars student aan het VMBO op het Agnieten College in Zwartsluis, drie dagen arbeidsoriëntatie gedaan bij Zuidberg. Dit doet hij om vervolgens een presentatie te geven op een door school georganiseerde “banenmarkt”.

Yorin heeft op vier verschillende afdelingen mee kunnen lopen: ICT, vertanding, administratie en receptie. Door mee te lopen bij diverse bedrijfsfuncties verwacht Yorin meer perspectief te krijgen op werk. Zo ontwikkelde hij zijn voorkeur. Yorin: “Techniek is niet echt iets voor mij. Maandag en dinsdag liep ik mee bij ICT en Administratie. Toen ik thuis kwam, was ik hartstikke blij!”

Ook bij Yorin heeft het bedrijf Zuidberg een blijvende herinnering achtergelaten. “Ik ben hier tijdens een open dag al een keer geweest. Zelf werk ik op zaterdagen als rietsnijder, maar dat is een eenmansbedrijf. Dit bedrijf is zo groot!”

Yorin voelde wel druk van de beslissing voor werk. “Ik ben helemaal niet gewend om zulke grote keuzes te maken. Ik vond het kiezen van een middelbare school al lastig genoeg!”

Zuidberg en hoger onderwijs

Zuidberg had recent ook een presenteermiddag bij de bovenbouw. Vorige maand hebben zes HAVO en VWO leerlingen een korte presentatie gekregen van Zuidberg, met het doel ze inzicht te geven in technische beroepen. Gert Leusink, HR-manager bij Zuidberg, gaf hierbij de presentatie: “Op deze manier geeft Zuidberg en inkijk in de keuken en hopen we dat deze studenten in de toekomst kiezen voor een vak in de techniek!”

Toekomstperspectief

De praktijkklas bij ‘De Ark’ basisschool van scholengemeenschap Accrete blijkt ook een groot succes. Deze zomer wordt het concept van de praktijkklas uitgerold over alle zestien scholen van Accrete. Harry gaat zich dan ook full-time bezig houden met deze vorm van onderwijs.  “Een fantastische uitdaging op m’n zestigste!” aldus Harry.

Ook Yorin’s presentatie was erg geslaagd. Gekleed in een Zuidberg overall presenteerde Yorin het bedrijf. Hierbij gebruikte hij video’s, folders en grote banners. Al met al een geslaagde avond!

Wij willen alle leerlingen, leraren en betrokkenen bedanken voor hun inzet en wensen alle leerlingen succes in het vinden van de voor hun geschikte richting. Wellicht mogen we hen later begroeten als collega’s bij Zuidberg.

Meer informatie over stageplaatsen voor studenten of scholieren vindt u op onze website: https://www.zuidberg.com/nl-nl/zuidberg-vacatures/. Zelf de werksfeer bij Zuidberg meemaken? Bekijk onze video! https://www.youtube.com/watch?v=nlyipeOtppw.

Wilt u weten wat de mogelijkheden voor u of uw kind zijn? Neem contact op met Gert Leusink: 0527 -253 550.