ZUIDBERG AGRARISCH

Uitgelicht

Constructie nieuw kantoor Zuidberg North America afgerond

Hij staat er! Afgelopen maand hebben onze Zuidberg collega’s in Noord-America hun pand afgerond.

Lees verder 

Artikelselector


Vind uw fronthefsysteem ►

Uitgelicht

Hoe Zuidberg Lean inzet om continu te verbeteren

Al jarenlang passen bedrijven de Lean-methodiek toe om verspillingen te elimineren en een cultuur van continue verbetering te creëren.

Lees verder►

×

INDUSTRIEEL

Bekijk de laatste
Industrial video

ZUIDBERG INDUSTRIEEL

Uitgelicht

Een transmissie voor serieproductie kiezen – welke fasen doorlopen fabrikanten?

In dit blog leggen we uit hoe wij fabrikanten helpen bij het kiezen van een transmissie voor een seriematige levering.

Lees verder►

×

Installeer de Zuidberg app

Ontvang pushnotificaties van Zuidberg na publicatie van nieuwsartikelen of productlanceringen.

Terug naar overzicht

Vorige

Volgende

Minder bodemdruk zorgt voor betere aardappel: Ervaring Rupsbanden in Polen

Holstar verbouwt ongeveer 300 hectare aardappelen. Foto's van Agrifoto.nl

Minder bodemdruk zorgt voor betere aardappel: Ervaring Rupsbanden in Polen

André van Wijgerden (Pezino, Polen) gebruikt Zuidberg Tracks om bodemschade te voorkomen tijdens het poten van zijn aardappelen. We reisden af naar Polen en vroegen hem naar zijn ervaringen.

Verbouwen op Poolse zandgrond

Sinds drie jaar gebruikt André van Wijgerden, eigenaar van akkerbouwbedrijf Holstar, rupsbanden op zijn Steyr CVT 6240. Door de rupsbanden is André zeker van minimale bodemverdichting.

Holstar is gevestigd in Pezino, in  het noordwesten van Polen. Het bedrijf heeft een areaal van 1.200 hectare, waarvan ze op circa 300 hectare aardappels telen. Ter beeldvorming: de percelen zijn gelegen op zandgrond met her en der stenen. Sommige percelen bevinden zich op heuvels.

Firma Holstar verbouwt niet alleen de producten, maar sorteert, wast en verpakt ook binnenshuis. Daarnaast teelt Holstar ook tarwe, koolzaad, rogge en gerst.

Andre van Wijgerden met zijn Steyr op tracks.

Té groot en té zwaar

André begon zijn zoektocht naar bodemverdichtende oplossingen met testtractoren van John Deere en Challenger, beide op conventionele rupsen.

“Het zaaien ging goed, de machines hebben veel vermogen, maar ze waren te groot. Wanneer je op de kopakker draait krijg je richels met grond door het schranken. Daarom gingen we toch op zoek naar een lichter alternatief.”

Grip bij heuvelopwaarts werk

André koos uiteindelijk voor een Steyr CVT 6240 op Zuidberg F-frame Tracks met een ‘All-In-One” profi zaaicombinatie van Miedema. Naast verminderde bodemschade ondervond André andere voordelen.

“Een aantal percelen zijn gelegen op steile hellingen. Een normale trekker kan niet heuvelopwaarts werken. Een tractor op rupsbanden doet dit met gemak.”

Doordat het contactoppervlak van Tracks een stuk groter is dan dat van een band, kan de machine zijn PK’s efficiënter gebruiken met minimaal vermogensverlies.

“Mijn trekker rijdt kaarsrecht en zoekt niet. Dit is vooral voordelig in de heuvelachtige gebieden.”

Brandstofverbruik gaat wel omhoog; André schat dat het verbruik ongeveer 10% hoger is dan op wielen. De motor moet ook meer vermogen overbrengen om de rupsband aan te drijven. In totaal zijn er veel meer voordelen dan nadelen, volgens André.

De conclusie

Het resultaat is dan ook meer dan voldoende: André en Holstar profiteren van hogere productwaarde door de rupsbandsystemen. André vertelt ons dat rupsbanden in Polen nog niet zo populair zijn als in andere landen.

“Ik denk dat de meeste Polen zich niet beseffen wat voor schade bodemverdichting aan kan richten. Je ziet hier bijvoorbeeld ook geen dubbele luchtbanden. Wij hebben ons altijd gerealiseerd dat de bodemstructuur belangrijk is.”

“Dat is iets wat we mee willen geven aan onze collega’s. Het is een flinke investering, waardoor het niet voor iedereen geschikt is… maar het is wel belangrijk. Wanneer je je bodem al in het voorjaar beschadigt, dan kan je deze gedurende het groeiseizoen nooit meer corrigeren. Je ziet de verdichting het hele jaar terug.”

Houdt onze website en social media in de gaten voor het video-interview met André.

Benieuwd naar andere ervaringen? Bekijk dan ons video-interview van Tracks op een Fendt bij het preirooien in België of op een Agrifac bietenrooier bij een loonwerker in Groningen.