ZUIDBERG AGRARISCH

Uitgelicht

Constructie nieuw kantoor Zuidberg North America afgerond

Hij staat er! Afgelopen maand hebben onze Zuidberg collega’s in Noord-America hun pand afgerond.

Lees verder 

Artikelselector


Vind uw fronthefsysteem ►

Uitgelicht

Hoe Zuidberg Lean inzet om continu te verbeteren

Al jarenlang passen bedrijven de Lean-methodiek toe om verspillingen te elimineren en een cultuur van continue verbetering te creëren.

Lees verder►

×

INDUSTRIEEL

Bekijk de laatste
Industrial video

ZUIDBERG INDUSTRIEEL

Uitgelicht

Een transmissie voor serieproductie kiezen – welke fasen doorlopen fabrikanten?

In dit blog leggen we uit hoe wij fabrikanten helpen bij het kiezen van een transmissie voor een seriematige levering.

Lees verder►

×

Installeer de Zuidberg app

Ontvang pushnotificaties van Zuidberg na publicatie van nieuwsartikelen of productlanceringen.

40 Years

De tandwielen van Zuidberg

17 maart 2022  |  Leestijd: 4 minuten

Welke belangrijke rol heeft de vertandingsafdeling gespeeld in de groei en ontwikkeling van Zuidberg. 

Zuidberg is voortdurend in beweging. Letterlijk, met bijvoorbeeld de fietsclub, maar ook figuurlijk. Een prachtige metafoor voor de dynamiek binnen Zuidberg, waar beweging een constante factor is en veranderingen leiden tot nieuwe ontwikkelingen. Dit kunnen Erwin Stremmelaar en Filmon van Ittersum beamen. Zij waren twaalf jaar geleden nauw betrokken bij het opzetten van de vertandingsafdeling van Zuidberg.

“Hoe wij trajecten samen met klanten aangaan, hoe onze productie is ingericht, de mate waarin is geautomatiseerd en kwaliteit wordt gewaarborgd; daarin lijken wij steeds meer op een bedrijf in de automotive,” zegt Filmon vol trots. Hij begon zijn carrière vijftien jaar geleden als afstudeerder. Ook Erwin zag Zuidberg door de jaren heen doorgroeien als volwaardige partner voor haar klanten.

Heft in eigen hand
“We wisten helemaal niets van tandwielen,” herinnert Erwin zich. Het opzetten van de vertandingsafdeling was dan ook echt pionierswerk. Iedereen binnen Zuidberg ging er helemaal voor. “Om tot een eindproduct te komen dat aansluit op de wensen van de klant is engineeringvermogen nodig. Meedenken met de klant, maar ook voorbereid zijn op groei in de toekomst.” legt Filmon uit. Door de productie in eigen huis te houden en daarmee de doorlooptijden te verkorten, heeft Zuidberg zich ontwikkeld in een kwalitatieve en veelzijdige partner.

De eerste zelf geproduceerde tandwielen van Zuidberg

De hele HTS opleiding in twee uur
Erwin blikt terug: “Automatisering heeft in onze visie altijd de boventoon gevoerd. Alle afzonderlijke processen wilden we geautomatiseerd hebben, met zo min mogelijk manuele handelingen.” Hierdoor zijn wij als Zuidberg in staat om de productie op een efficiente manier te  laten draaien. De volledig geautomatiseerde tandwielproductie stond er niet van de ene op de andere dag. Terwijl de machines in bestelling waren, gingen Erwin, Filmon en collega’s op cursus. Tijdens de start van deze curcus sloeg de twijfel wel even toe. “De professor, in het bezit van meerdere academische titels, vatte de hele HTS opleiding in twee uur samen op zo’n manier dat ik dacht, gaat dit niet een beetje boven onze pet?” lacht Filmon.

Zuidberg getekend door betrokkenheid
Die kleine weifeling ten spijt, het vertrouwen in de eigen visie bleef onverminderd aanwezig. De afdeling vertanding is in 2010 gestart. Een aantal afstudeerders nam met Henk Zuidberg de ontwikkeling van het logistieke systeem voor hun rekening. Jeroen Zuidberg, Erwin en hun team gingen aan de slag met de machines, spanmiddelen en gereedschappen. Het ontwerp van de tandwielen, het updaten van tekeningen en het delen van kennis lag bij Filmon en zijn collega’s. Hij en Erwin herinneren zich hoe betrokken iedereen was. Vanuit meerdere interne afdelingen werd waar nodig bijgesprongen. Die betrokkenheid is wat Erwin betreft vooral tekenend voor Zuidberg. “Hoe we met elkaar omgaan is al die jaren gelijk gebleven. Ondanks de enorme groei is er weinig te merken van hiërarchie.”

Levering van de vertandingsmachines en de vertandingsafdeling

Oplossingen dichterbij 
Wat heeft de tandwielproductie ons gebracht? Zuidberg heeft haar kennis vergroot, meer creativiteit mogelijk gemaakt en eigen producten verder door kunnen ontwikkelen. Maar het grootste voordeel is er voor onze klanten. Filmon: “Wij kunnen meedenken in het gehele ontwikkelingstraject en zijn daardoor een volwaardig gesprekspartner geworden op gebied van transmissies- en PTO-systemen.” Bovendien zijn zowel middelgrote als grote tandwielseries interessant voor de productie. De afdeling ontwikkelt zichzelf doorlopend. Met een goede basis en veel kennis, zijn wij als Zuidberg voorbereid op de toekomst.

Meegroeien met onze klanten
Met het opstarten van een eigen vertandingsproductie toonde Zuidberg lef. Van beperkte kennis en ervaring naar een gestroomlijnde productie in een paar jaar tijd vergt een grote betrokkenheid van alle medewerkers en leveranciers. Lef en betrokkenheid leidde tot innovatief vermogen: “Door onze vertandingsafdeling hebben we mee kunnen groeien met onze klanten,” aldus Erwin. Jeroen Zuidberg beaamt dit ook, “vanaf de start heeft de investering van de vertandingsafdeling een belangrijke bijdrage geleverd aan de verdere groei en onwikkeling van Zuidberg”. Niet alleen de komst van de vertandingsafdeling heeft grote invloed op de groei van Zuidberg, ook onze lokale dealers spelen een onmisbare rol in die ontwikkeling. Met BEMU trekkerspecialist in Marknesse hebben we al jaren een nauwe band. In ons volgende artikel lees je meer over dit bijzondere partnership.

Terug naar de tijdlijn

Terug naar de tijdlijn