ZUIDBERG AGRARISCH

Uitgelicht

Constructie nieuw kantoor Zuidberg North America afgerond

Hij staat er! Afgelopen maand hebben onze Zuidberg collega’s in Noord-America hun pand afgerond.

Lees verder 

Artikelselector


Vind uw fronthefsysteem ►

Uitgelicht

Hoe Zuidberg Lean inzet om continu te verbeteren

Al jarenlang passen bedrijven de Lean-methodiek toe om verspillingen te elimineren en een cultuur van continue verbetering te creëren.

Lees verder►

×

INDUSTRIEEL

Bekijk de laatste
Industrial video

ZUIDBERG INDUSTRIEEL

Uitgelicht

Een transmissie voor serieproductie kiezen – welke fasen doorlopen fabrikanten?

In dit blog leggen we uit hoe wij fabrikanten helpen bij het kiezen van een transmissie voor een seriematige levering.

Lees verder►

×

Installeer de Zuidberg app

Ontvang pushnotificaties van Zuidberg na publicatie van nieuwsartikelen of productlanceringen.

40 Years

Zuidbergs nieuwe PTO-lijn

15 december 2022  |  Leestijd: 5 minuten

De nieuwe PTO-lijn van Zuidberg tilt het hele bedrijf naar een hoger niveau. ‘Het systeem dwingt de hele organisatie om kwaliteit te leveren.’

In 2020 werd de nieuwe PTO-lijn binnen Zuidberg geïntroduceerd. De montagestations waar transmissiekasten van begin tot eind werden opgebouwd, maakten plaats voor een single piece flow line waarin de verantwoordelijkheid gedeeld wordt, maar vooral de ergonomie, kwaliteit en output een flinke impuls kregen. Het betekende een revolutie binnen Zuidberg. “Ik ben zo trots op wat er nu staat. Als klanten willen kijken, zeg ik: kom maar op.”

Toon van Steenoven is manufacturing engineer binnen Zuidberg. Enkele jaren terug ontwierp hij samen met collega’s de nieuwe PTO-lijn. “We hadden twee montagestations waar de transmissiekasten compleet werden opgebouwd door één medewerker. We wilden uitbreiden met een derde montagestation, maar toen ontstond het idee om voor een single piece flow line te gaan. Je laat mensen daardoor in teamverband werken, je hebt meer controle en er is minder apparatuur nodig. Die voordelen overtuigden ons om een nieuwe assemblagelijn voor de PTO’s op te zetten.”

À la Henry Ford
“Het is echte lijnmontage”, legt Toon de werking van de nieuwe PTO-lijn uit. “De lijn bestaat uit vijf basisstations waar stap voor stap de PTO’s gemonteerd worden. Daarnaast zijn er werklocaties die los van de lijn staan, zoals de plek waar de pompmontage plaatsvindt en de afbouwsectie. Aan ieder station staat een medewerker. Iedereen doet een stukje, waarna de kast doorschuift naar het volgende station. Een beetje de Henry Ford-methode.”

Teammanager Karlo Veijer vult zijn collega aan: “De handelingen aan de lijn zijn gestandaardiseerd. Dat moet ook, anders werkt het niet. Als wij van een andere afdeling een product krijgen toegeleverd dat niet aan de specificatie voldoet, ligt de lijn direct stil en staan dus ook meerdere medewerkers stil. Vroeger losten we die aanleverfoutjes vaak even snel op, maar dat kan nu niet meer. Het moet helemaal goed zijn. Dit systeem dwingt de hele organisatie om kwaliteit te leveren.”

De kwaliteitseisen binnen Zuidberg komen steeds hoger te liggen. Karlo: “Iedere PTO wordt eerst getest op lekkage en daarna uitvoerig functioneel getest. Deze stappen kunnen we niet overslaan. Alle testdata worden gelogd. Daarmee kunnen we aantonen hoe we de kwaliteit van onze producten borgen. Elke transmissiekast krijg een uniek nummer, waarmee deze data terug te vinden is. Dat wordt door klanten erg gewaardeerd.”

Copyright by P. Quaedvlieg (2022)

Vierogenprincipe
Assemblagemedewerker Jan-Willem Preuter weet nog hoe het ging voordat de nieuwe PTO-lijn er was. “Je werkte met drie man tegelijk en maakte een hele serie transmissiekasten. Je liep van begin tot eind met het product mee. Er was minder controle en het risico op fouten was daardoor groter. Nu geldt het vierogenprincipe. Je werkt stap voor stap en elke volgende stap gaat een andere collega verder. Mocht er bij jou iets niet goed zijn gegaan, maar je hebt dat gemist, dan ontdekt de volgende collega in de lijn dat wel. Je hebt zo extra controlemiddelen. De kwaliteit van de producten gaat er aanzienlijk mee omhoog.”

Ook op ergonomisch vlak heeft Jan-Willem de voordelen ondervonden. “Het is een stuk minder zwaar werk. Ik heb een aantal jaren geleden een nekhernia opgelopen door het zware tillen. Nu nemen de machines dat tillen van ons over.” Jan-Willem is trots op zijn afdeling: “Vroeger kon het nog wel eens een bende zijn en had ik liever niet dat mensen van buiten dat zagen. Nu ziet het er echt goed uit. Ik ben ontzettend trots op wat er staat. Als er nu klanten willen komen kijken, zeg ik: kom maar op.”

Echt teamwerk
De inwerktijd van nieuwe medewerkers is door de invoering van de PTO-lijn korter geworden. Teammanager Karlo: “Vroeger had je door de manier van werken meer kennis en ervaring nodig om PTO’s te assembleren. Dat is aan de nieuwe lijn, door gestandaardiseerde werkzaamheden niet per se nodig. Er werken mensen bij ons die zonder technische kennis hier begonnen. Binnen vier weken konden ze aan alle stations werken.” Assemblagemedewerker Jan-Willem: “Niet iedereen zag de nieuwe manier van werken zitten. Voor hen is een andere plek binnen de afdeling gevonden, bij afbouw of montage van de specials bijvoorbeeld. Wat ik het grote voordeel van de lijn vindt, is dat je echt als een team samenwerkt. Iedereen doet zijn eigen werk, maar alles heeft gevolgen voor de rest van het team. Daarom zijn er standaard werkwijzen afgesproken en vastgelegd. Als er verschil van inzicht is op bepaalde onderdelen van het montageproces, dan gaan we hierover in gesprek met elkaar tijdens een werkoverleg.”

Manufacturing engineer Toon benoemt nog een ander belangrijk pluspunt van de PTO-lijn: “Het is stressverlagend. Vroeger moest je een x-aantal PTO’s af hebben per week en was je daar in je eentje verantwoordelijk voor. Nu loopt de lijn door, je deelt de verantwoordelijkheid. Dat verlaagt de druk.”

Het kan altijd beter
Ook al bestaat de PTO-lijn uit een aaneenschakeling van vastgelegde werkzaamheden, teammanager Karlo motiveert zijn medewerkers om zaken te verbeteren. “Met verbeterprojecten proberen we de veiligheid, kwaliteit en output te verbeteren. We hebben tweewekelijks met alle lijnmedewerkers overleg daarover. Ook al is alles gestandaardiseerd, we vragen iedereen altijd kritisch naar zijn eigen proces te kijken. Want hoe goed het ook gaat, het kan altijd beter.”

Terug naar de tijdlijn

Terug naar de tijdlijn